Ghee – zdravé maslo našich babičiek

- V posledných rokoch sa do popredia dostávajú špeciálne potraviny. Keď ich bližšie spoznáte, zrazu zistíte, že nejde o žiaden moderný boom, ale o pradávnu múdrosť, ktorá sa na určitý čas stratila pod nánosmi fast foodov.
- Ghee – indické ghee alebo slovenské prepustené maslo, ktoré naše prababičky dennodenne používali všade tam, kam my dnes dávame maslo. Prečo tu vlastne píšeme o masle, navyše takom, ktoré je prakticky čistým tukom? Práve preto! Ideálne je na tepelné spracovanie, pretože sa čistý mliečny tuk neprepaľuje ako klasické maslo či oleje. Je ľahko stráviteľné a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav pri trávení a my zrazu dokážeme jedlo pripravené na masle spracovať omnoho efektívnejšie. Zlepšuje trávenie, navyše znižuje vysoký cholesterol. Priaznivo pôsobí na pokožku, vlasy, nechty, kĺby, mozog, kardiovaskulárny systém, zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov… takto by sme mohli pokračovať na ďalších desiatich stránkach. Pre vás je však dôležitá in-formácia, že ide o jednej z najzdravších tukov vôbec, neobsahuje žiadnu soľ ani laktózu. V obchodoch so zdravými potravinami je už bežne dostupné pravé indické ghee, avšak pokojne si ho môžete vyrobiť aj doma z kvalitného slovenského masla. Ako na to?
Vyrobte si domáce prepustené maslo – ghee - Kúpte si kvalitné maslo, pravé, žiadne masielka ani rastlinné varianty. Začnite s jednou kockou masla s hmotnosťou 250 g. Asi tretina hmotnosti sa prípravou zredukuje. Vložte do kastróla s dvojitým dnom, rozpustite a keď začne maslo bublať, stiahnite teplotu. Takto nechajte maslo pobublávať na miernom ohni zhruba pol hodinu. Nemusíte celý proces bezpodmienečne riadiť, ale nevzďaľujte sa príliš ďaleko. Z času na čas maslo skontrolujte, či sa nepripaľuje. Penu, ktorá sa vytvára pri „prepúšťaní“ masla, nie je potrebné zbierať. Postupne sa na dno usadia bielkoviny a na povrchu zostane číra tekutina. Hneď ako začne vyzrážaná bielkovina na dne hnednúť, odstavte z plameňa a ihneď preceďte do čistej misky cez jemné sitko alebo plátno. Nechajte pár minút odpočinúť a znovu preceďte, tentoraz do nádoby, v ktorej budete prepustené maslo skladovať.
- Tekutina je karamelovo hnedá a nádherne prevonia celú kuchyňu. Môžete použiť aj zaváraninový pohár. Nie je potrebné uchovávať maslo v chladne, ale ani mu to neublíži. Použiť môžete všade tam, kde ste zvykli využívať klasické maslo. Do cesta na koláč, na restovanie zeleniny či mäska, na potieranie panvice pri príprave lievancov a palaciniek…

Múka a cukor – ide to aj zdravšie

- Osveta v používaní bielej múky zaznamenala výrazné úspechy. Stále čoraz viac ľudí uprednostňuje alternatívy alebo celozrnné múky. Dnes máme na výber zo skutočne pestrej a bohatej palety. Amarantová, pohánková, mandľová, ľanová, gaštanová a mnohé ďalšie nielen spestria vaše kulinárske umenie, ale aj prispejú k zdravej životospráve.


- Celozrnná múka má nižší glykemický index ako biela. Okrem mnohých vitamínov a minerálov má aj vyšší podiel vlákniny, ktorá výrazne podporuje trávenie. Navyše vás lepšie zasýti, a tak vám stačí menšia porcia. Ak si nepečiete doma vlastné pečivo či chlieb, čo by ste rozhodne mali, dávajte pozor na rôzne „kvázi“ celozrnné produkty. Zásadný rozdiel spoznáte podľa váhy. Ak siahnete po pečive, ktoré je síce tmavšie a plné semienok, no na dlani ho vôbec necítite, rozhodne nejde o pečivo z celozrnnej múky. Celozrnná múka viaže viac vody, preto je pečivo z takejto múky ťažšie a tento rozdiel je výrazný.
- Osveta nastala aj v oblasti cukru. V súčasnosti sú bežne dostupné nerafinované trstinové cukry, jačmenný slad či rôzne zdravšie sladidlá. Vyskúšajte kokosový cukor – cukor z kvetov kokosových paliem, okrem množstva pozitívnych vlastností a účinkov na náš organizmus vás zaujme jeho glykemický index – 35 (pre porovnanie, biely repný cukor má GI nad 70). Dnes sa o rôznych sladidlách veľmi polemizuje. Opäť víťazí zdravý rozum, všetkého veľa škodí, takže aj keď budete jesť zdravší variant bieleho cukru, neschudnete, ak ho budete konzumovať na kilá. Ideálne je vzdať sa cukru úplne, ak to však nie je vo vašich silách, vyskúšajte kokosový cukor, agáve, stéviu alebo xylitol. Keď už musíte niečo cukrovať, tak nech to má aspoň maximum pridanej hodnoty v podobe minerálov a vitamínov.

Krémová mrkvová polievka

Vyskúšajte náš recept na krémovú mrkvovú polievku len zo zeleniny.
Čo potrebujete na 4 porcie:
  • 5 – 6 veľkých mrkiev
  • 2 stonky rapíkatého zeleru alebo kúsok buľvy zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku, 1 zemiak
  • 3 PL olivového oleja
  • bobkový list
  • soľ, nové korenie
  • vodu alebo vývar

- Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky. Nemusia byť podľa šablóny, na záver ich budete mixovať. Na olivovom oleji (alebo ghee) orestuje koreňovú zeleninu, posoľte, poprášte rascou a roztlačeným cesnakom, ešte chvíľu restujte a zalejte vodou tak, aby bola zelenina tesne pod hladinou. Pridajte bobkový list a dve-tri guľôčky nového korenia. Keď začne voda vrieť, pridajte za zahustenie jeden zemiak a varte na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Hrniec dajte bokom, vyberte bobkový list a korenie a rozmixujte ponorným mixérom dohladka. Ak sa vám zdá polievka príliš hustá, pridajte trošku prevarenej vody. Podávajte so šplechom olivového oleja posypané čerstvou petržlenovou vňaťou a krutónmi z celozrnného chleba.

Prečo radšej kváskový chlieb?

- Kvások – tento pojem je starší ako vaša babička a posledné roky zažíva renesanciu. Ak sa to k vám náhodou ešte nedonieslo, nejde o bežné drožie (kvasnice), ale o poctivý živý kvások vyrobený len z múky a vody.
- Opäť si nemyslite, že môžete zjesť na večeru celý bochník a zrazu stratíte zopár kilogramov. Chlieb je chlieb a treba ho konzumovať s mierou. Dôležité je, že si chlieb pripravíte z celozrnnej múky, ktorý má nižší glykemický index ako chlieb z bielej múky. Vyšší podiel vlákniny zaručí pravidelné trávenie a podporí správne fungovanie peristaltiky čriev. Navyše vás zasýti už jeden krajec, takže toho do seba toľko nenatlačíte.
- A teraz konečne ku kvásku – nejde o klasické droždie. Kvások je živý organizmus. Čistí steny čriev, posilňuje črevnú mikroflóru a efektívne napomáha vylučovaniu toxínov z organizmu. Zlepšuje trávenie a eliminuje plynatosť. Keď neviete, akú múku zvoliť, rozhodne ražnú – raž neprispieva k tvorbe tukov tak ako pšenica. Kváskový chlieb je stráviteľný ľahšie ako chlieb pripravený z droždia. A ak si takýto chlieb upečiete doma, s istotou viete, čo obsahuje. A to o kupovaných výrobkoch, hoci s krásnymi a zdravie sľubujúcimi etiketami, nikdy nemôžete na 100 % potvrdiť.

Bez pohybu to nepôjde

Ak sa vrhnete do cvičenia naplno, pokojne si zakúpte permanentku v blízkom fitnescentre aj s osobným trénerom. Pokiaľ na pohyb chcete ísť pozvoľna, tiež je to v poriadku. Hlavne nič nerobte nasilu. Iste, nejaké premáhanie a obeta sprvu musí prísť, avšak všetko sa dá aj v pohodlí obývačky. Na internete dnes nájdete rôzne cvičebné plány, slávne inštruktorky s cvikmi cielenými na najrôznejšie partie tela či konečný efekt.
Chcete pevný zadok, ploché bruško, trápi vás skôr horná časť tela… čokoľvek, čo potrebujete. Rovnako pozitívne bude aj zabehnúť pár kilometrov či zacvičiť si jogu. Pamätajte, dôležitá je pravidelnosť pohybu. Jednorazová trojhodinovka v posilňovni vás dovedie akurát tak k svalovici či natiahnutiu šliach, rozhodne nie ku krásnej figúre. Takže radšej postupne, ale pravidelne.